Interviu Portret

19 mai

Andrei Ciobanu: Dacă i s-ar cere o autocaracterizare artistului Petran, cum ar arată aceasta?
Petran Paveliuc: Nu pot să-mi fac acum o autocaracterizare foarte lungă, nici nu mă caracterizează să mă autocaracterizez. Dar voi încerca să punctez câteva aspecte: seriozitate, punctualitate, modestie si profesionalism. Cam acestea sunt puţinele cuvinte care mă descriu.
A.C Meseria de solist vă face fericit?
P.P: Da! Sigur, altfel nu aş merge mai departe. Muzică îmi creează plăcere. Tot ceea ce fac, fac din plăcere şi lucrul acesta mă ţine în contiunare pe aceeaşi linie – muzica.
A.C Există vreo diferenţă între viaţa de artist a lui Petran şi viaţa în care artistul nu are nici un cuvânt de spus cum ar fi viaţa familială?
P.P: Bună intrebareaa…in general, mari diferenţe nu sunt. După cum m-am autocaracterizat mai înainte încerc atât pe scenă cât şi în viaţă de zi cu zi, viaţa unde partea artistică nu este implicată să fiu mereu acelaşi, cu menţiunea că pe scenă într-adevăr e o anumită stare. Acea stare numai pe scenă o pot activa. Doar în timpul prestaţiei ating acea stare diferită faţă de cea pe care o am acasă cu familia.
A.C Petran este un artist care dă tot ce are mai bun pe scena…
P.P: Da, sigur! Aceasta este o regula a scenei. Trebuie sa dai tot ce ai mai bun când ajungi acolo.

În viaţa de zi cu zi sunt un perfecţionist

A.C : Asa faceti si in viata ce nu implica partea artistică…viata de familia?
P.P: Nu, sigur! În viaţa de zi cu zi sunt un perfecţionist, un familist convins. Îmi place foarte mult să-mi petrec timpul liber cu familia. Cu toate că principala mea problemă este timpul tânjesc după orele petrecute în familie. Vreau să stau cât mai mult cu cei doi membri ai familiei şi doresc să-mi petrec clipele în care nu sunt ocupat cu muzica împreună cu ei.
A.C Cum şi-a făcut Petran debutul în muzică?
P.P: Ooo…cu chitară. Am început să cânt la vârsta de 6 ani, dar la nivelul de 6 ani, îţi dai seama cum prestam la acea vârstă. Foarte simplu, m-a dus amma la un professor de chitară. Dacă e să mă întrebi din punct de vedere concertistic, acest lucru s-a întâmplat încă din anul 2000. De când am intrat la conservator am început să dau concerte cu chitara clasică, ulterior am continuat cu trupa EDELVAIS. Sunt membru al acestei trupe de rock cunoscută extraordinar de bine aici la nivelul Iasiului. Dup ace unii membri ai trupei au avut, să spunem unele probleme la serviciu n-am mai putut continua activitatea aşa intens şi am lăsat-o mai uşor cu aceste concerte. Ulterior m-am concentrat pe o carieră solo, cariera de pedagog de professor şi cea de chitarist solist. Încă sunt membru EDELVAIS.
A.C Mi-ai spus cum ai debutat în muzică… ce aş vrea să-mi mai spui este care a fost persoana care te-a sprijinit cel mai mult în luarea deciziei de a face muzică?
P.P: În prima fază părinţii m-au sprijinit, în special mama. După aceasta m-a sprijinit foarte mult naşul meu, dascălul şi trebuie să menţionez suportul şi aportul adus de întrega familie. Adică soţia şi fetiţă mea, acum familia mea este compusă din două fiinţe. Soţia mea m-a sprijinit foarte mult.

Petran bocifera tot felul de sunete, imita orice tip de muzica.

A.C De ce totuşi muzică şi nu alt segment, a fost ceva impus de părinţi? Avea la vremea respectivă Petran vreo legătură cu muzica sau…?
P.P: Nu, în nici un caz. Petran a început să cânte singur şi acest lucru se întâmpla de mic. Petran bocifera tot felul de sunete, imita orice tip de muzica şi atunci părinţii au fost surprinşi de capacitatea mea. Părinţii m-au dus la un professor după cum mai spuneam şi le-au spus că sunt foarte talentat. Acesta le-a spus părinţilor mei că eu chiar ar trebui să mă apuc serios de muzică.
A.C. Iti mai aduci aminte primul concert?
P.P: Oooo da! Primul concert a fost la Balul Bobocilor organizat de un liceu.

Primul concert a fost memorabil

A.C: Şi care a fost atmosfera?
P.P: A fost incendiara, primul concert a fost memorabil. De ce ? Pentru că eram în clasa a V – a şi copii erau înnebuniţi de muzica respectiva, muzica pe care o cântăm eu. Un bal organizat de elevii clasei a IIX – a iar eu eram în clasă a V – a. Extraordinar primul concert! Mi-ai adus aminte de o imagine plăcută, amintirea primului concert .
A.C: Care a fost concertul susţinut de tine care ţi-a plăcut cel mai mult?
P.P: Îmi este foarte greu să aleg un singur concert însă cred că acele concerte pe care le dădeam cu EDELVAIS şi ETHOS. Îmi aduc aminte că mereu cântam în deschidere la CANABIS, după care acest grup s-a dizolvat şi am rămas noi cap de afiş. Întotdeauna mi-a palcut să cânt cu EDELVAIS. Se aduna foarte multă lume, era o atmosferă de nedescris atât la propriu cât şi la figurat.
A.C: Care este lucrul pe care îl iubeşti cel mai mult?
P.P: Probabil te aştepţi să spun – chitara. Dar nu voi face lucrul acesta. Ceea ce iubesc foarte mult este familia, după care urmează muzica.

Urmaşa mea îmi calcă pe urme

A.C: Cum arata viata ta de familiea a lui Petran? Se imbina viata de familie cu cea muzicala?
P.P: Sigur că da! Se îmbină perfect, spun acest lucru deoarece cred că şi urmaşa mea îmi calcă pe urme. Acasă atât eu cât şi soţia mea beneficiem de un show variat. În fiecare zi ascultăm alt tip de muzică. Fundalul muzical din casă noastră trece imediat de la jazz la muzică clasică, la pop sau dance. Mai dansăm, mai facem nebunii. Fetiţa mea are acasă o pianină, are deasemenea şi o chitara mică şi astfel se poate obişnui cu aceste instrmente musicale.
A.C : De ce Petran sprijină elevii sau studenţii?
P.P: În general copii vin la mine şi încearcă să-şi dezvolte talentul pe care îl au. Dacă îl au eu îi ajut să şi-l dezvolte. Dacă nu îl au, le spun exact starea în care se află şi îi fac să înţeleagă unde sunt situaţi. Adică dacă o persoană nu are voce şi ureche muzicală e clar că nu are ce căuta în mediul acesta. După cum spune şi autocaractezirarea sunt un profesor foarte sincer, deschis, nu periez pe nimeni sau nu mint pe vreo cineva. Nu încurajez nici un student sau elev, spunându-le că au potenţial încurajându-i astfel iar ei să descopere ulterior că sunt zero în materie de muzică şi mai târziu să fie descurajaţi.
A.C Pe site-ul http://www.petranpaveliuc.ro sunt menţionate la rubrică „Proiecte” trei proiecte în care tu încă activezi. Care îţi este cel mai drag proiect?
P.P: Cel mai de suflet este şi rămâne trupa EDELVAIS deoarece este trupa cu care am cea mai mare vechime în muzică. Adică trupa muzicală în care activez cel mai demult. În afara faptului că prestez în această trupă mai sunt şi prieten foarte bun cu toţi cei de acolo. De fapt cu toată lumea încerc să devin prieten bun. Într-adevăr acesta este proiectul de suflet. Cel de-al doilea proiect drag şi important este proiectul PETRAN’N’STUDENTS. Aici este locul unde eu pun studenţii sau elevii să-mi arate ce au învăţat. Este ca un examen pentru ei. Un examen în spectacol.

Am reuşit să fac tot spectacolul live 100%.

Acest proiect a avut mai multe ediţii. La ultima ediţie care a fost în luna decembrie 2010 am reuşit să fac tot spectacolul live 100%. Este un lucru mare pentru mine şi o realizare. Sper să continui tot aşa. Următorul concert pe care îl voi da în cadrul proiectului va avea loc pe 9 iunie. Locul trei în inimă mea îl ocupă proiectul PETRAN’N’FRIENDS.
A.C: Cat timp repeti cu un incepator pana acesta ajunge apt pentru a cant ape scena in concert?
P.P: Cam 6 – 7 luni de cursuri. Un curs înseamnă o oră pe săptămâna. Nu poţi ajunge aşa uşor pe scenă. Acest lucru necesită antrenament. Nu poţi să te prezinţi pe scenă neprofesional, trebuie să atingi un anumit standard. Când ai ajuns pe scenă poţi servi drept model pentru ceilalţi şi de aceea e nevoie de pregătire.
A.C: Unde îl mai putem vedea sau auzi în viitorul apropiat pe artistul Petran?
P.P: Pe 9 iunie în cadrul proiectului PETRAN’N’STUDENTS şi mă mai puteţi vedea în tabăra de vară pe care o organizez. Fac o tabără de vară împreună cu elevii mei în Tescani (Bacău) la Muzeul George Enescu. Este o tabără de o saptama în care merg împreună cu elevii mei şi mai multe instrumente musicale. Acolo studiem intens 5 – 6 zile iar a 7 –a, a 8 -a zi dăm un concert tot în aceeaşi locaţie. Locul este situat la aproximativ 30 de Km de Bacău. În foarte scurt timp informaţii referitoare la această tabără vor apărea şip e site-ul meu oficial. Va aştept în tabără!
………….
Petran Paveliuc
– Membru al Trupei EDELVAIS;
– Profesor de canto;
– Solist vocal & chitara;
– Initiatorul Festivalului National de Chitara Clasica, „Iasi Guitar Festival” ;
– Absolvent de conservator;

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: