Interviu: Dr. Dan Pletea – Secretarul Societăţii Medicilor de Familie Iaşi vorbeşte despre protestul împotriva noului contract-cadru

14 mart.

Protestul medicilor impotrica noului contract-cadru

Medicii de familie ieseni cer guvernului stoparea crizei din sistemul sanitar

Nemulţumiţi de noul contract-cadru medicii din toată ţara au început să protesteze împotrivă acestuia încă din ianuarie a.c. Amendamente nepotrivite, legislaţia medicală încălcată şi nesprijinirea bolnavului au fost unele din acuzaţiile aduse în ultimul timp de către medici la adresă guvernului. La Iaşi zeci de manifestaţii împotrivă semnării acestui contract-cadru au creat un adevărat balamuc între guvern şi medici. În acest sens, în Capitala Moldovei, medicii au strâns peste 50% din semnăturile necesare pentru refuzul semnării contractului cadru. Cum sună nemulţumirea unui medic sau care va fi atitudinea Societăţii Medicilor de Familie în acest sens vom putea observa într-un interviu luat Doctorului Dan Pletea, secretar al Societăţii Medicilor de Familie.
Andrei Ciobanu : CÂT DE MULT AR AFECTA LIMITAREA CONSULTAŢIILOR LA 20 PE ZI?
Dr. Dan Pletea : Medicii care muncesc mult vor fi evident limitaţi. Noi în medie avem 25 -30 de consultaţii, asta ar însemna să ne oprim la consultaţia 20, consultaţia 21 ne-putând fi înregistrată în calculator – evidenţa cabinetului. Pacientul 21 poate să fie un pacient care are o problemă deosebită, nu mă refer la urgente medico-chirurgicale, ci la probleme de tratament fiindcă sunt foarte multe boli care nu se acutizează. A-ţi putut observa situaţiile care au fost în Iaşi în ultima vreme.

Un pachet întreg de prevederi ilegale contestate în justiţie

AC : NOUL CONTRACT-CADRU SPUNE CĂ ÎN CAZUL ÎN CARE UN MEDIC DE FAMILIE NU-L VA SEMNA, PACIENŢII RESPECTIVULUI VOR FI PRELUAŢI DE ALŢI MEDICI, MEDICI SPECIALIŞTI. CE PĂRERE AVEŢI DE ACEST FAPT?
Dr. DP : Este o mare prostie şi o încălcare gravă a legislaţiei medicale. Libera practică este reglementată strict de nişte legi şi este controlată conform legii de către Colegiul Medicilor. Niciodată Colegiul Medicilor nu va da aprobare unui chirurg sau unui infecţionist ori unui alt medic să practice medicina de familie. Acest lucru nu este posibil fără pregătire, fără curriculă de specialitate, fără rezidenţiat pregatitit în specialitatea respectivă. Acea prevedere din contractul cadru este ilegala şi caută să introducă o vrajbă în specialităţile medicale. Eu nu ştiu cum au putut să introducă aşa ceva. De fapt colegiul medicilor a şi contestat. Un pachet întreg de astfel de prevederi ilegale le-a contestat direct în justiţie, Societatea Medicilor de Familie la fel a făcut acelaşi lucru.Sperăm ca măcar justiţia să aducă lucrurile la o situaţie de normalitate. Reacţia a două a medicilor legată de această criză va fi imigrarea. Evident că persoanele mai tinere care au în faţă orizontul european pleacă, şi v-aş da două trei exemple.
AC: VA ROG….

Actuala politica dezamageste corpul medical. Doi vicepreşedinţi ai Societăţii de Medicină de Familie Iaşi au plecat să practice în Franţa.

Dr. DP : Preşedinta Societăţii de Medicină din Vaslui, nu-i spun numele că nu are rost, a hotărât să se marginalizeze probabil în Suedia. O ştire caldă, eveniment avut loc săptămâna trecută – doi vicepreşedinţi ai Societăţii de Medicină de Familie Iaşi au plecat să practice meseria în Franţa. Dau exemplu din conducerea Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, fiindcă actuala politică dezamăgeste corpul medical. Iar oferta care există în străinătate este permanentă şi rămâne ca o opţiune pentru medicii care doresc să plece în străinătate ori rămâne opţiunea privată pentru cei care vor să rămână aici să lucreze strict în sistemul privat cu taxa pe consultaţie obişnuită.
AC:IN CE FEL VA FI AFECTAT PACIENTUL DACĂ MODIFICAREA FORMULELOR DE CALCUL PETRU DECONTAREA SERVICIILOR PRESTATE LA NIVELUL MEDICINEI DE FAMILIE VA DIMINUA CU 25,34% VENITURILE CABINETELOR MEDICALE ?
Dr. DP: Evident că unele cabinete, cele cu liste mici de pacienţi vor avea cel mai tare de suferit. Ca să fiu mai explicit, un medic care abia are bani de combustibil pentru maşină proprie va face mai puţin teren. Un medic care este impovărat de grijile economice va rămâne cu impozitele neplătite, debite către anumiţi furnizori, aparatul de urgenţă va avea de suferit şi întreaga practică medicală. Deoarece cabinetele medicale funcţionează exact ca şi SRL-urile, avem aproximativ 24 de linii de cheltuieli. Medicul în cauză nu va mai putea să mai facă investiţie în aparatură medicală şi nu se va mai putea dezvolta personal. Nu uitaţi ca una din problemele mari care este acum în medicina de familie este transferarea unor costuri din logistica sistemului de informtizare medicală tot către medicii de familie. Aici mă refer la inscripţionarea cadrurilor de asigurat, mă refer şi la cheltuielile privind semnătura electronică, la internetul cu bandă largă, sunt cheltuieli care vor fi obligatoii. Dacă aceste lucruri nu vor fi făcute Casa de Asigurări va avea motiv să nu facă contract cu respectivul Cabinet.

Medicii de familie susţin în continuare bolnavul cronic stabilizat

AC: CARE CREDEŢI CĂ ESTE METODA DUPĂ CARE OFICIALITĂŢILE S-AU LUAT ŞI AU SPUS: GATA DE ANUL ACESTA MODIFICĂM IAR CONTRACTUL-CADRU. NOUL CONTRACT VA DUCE LA O SINGURĂ CONSULTAȚIE PE PARCURSUL A TREI LUNI PENTRU BOLNAVII CRONICI. BĂNUIESC CĂ S-AU GÂNDIT ŞI EI LA CONSECINŢE ŞI LA REACŢIILE PE CARE LE VOR AVEA MEDICII DE FAMILIE….
Dr. DP : Nu ştiu la ce s-au gândit ei,ar trebui întrebaţi. Cert este că noi am luptat şi susţinem în continuare bolnavul cronic stabilizat. Dar din păcate 50% din bolnavii cronici necesită un control lunar deoarece bolile respective se acutizează/decompensează destul de rapid. Gândiţi-vă că o parte din pacienţii respectivi nu au bani să-şi cumpere reţetă pentru trei luni, dau un simplu exemplu: o reţetă medie dacă nu chiar scumpă de 300 de lei la trei luni va costa 900 de lei . Asiguratul plăteşte aproximativ 50 %, respectiv 450 de lei. Gândiţi-vă ce se va întâmpla cu pensionarul care are pensie de 300 de lei şi care trebuie să se ducă să-şi cumpere o reţetă de 450 de lei pentru trei luni. Acel pensionar nu-şi va cumpăra reţeta, ea îşi va pierde valabilitatea după 30 de zile, boala se va decompensa şi acel pensionar va ajunge decompensat în spital. Costurile îngrijirilor medicale vor fi de 4 -5 ori mai mari, plus suferinţa fizică prin care trece pensionarul respectiv şi riscurile la care se expune. De aceea mă gândesc ca restricţionarea brutală la o reţetă la trei luni de zile este o măsură nepotrivită.

Imigrarea este una din soluţiile medicilor de familie

AC: ŞTIU CĂ DUMNEAVOASTRĂ AŢI FOST VICE-PREŞEDINTE AL SOCIETĂŢII MEDICILOR DE FAMILIE IAŞI, MOMENTAN POZIŢIA DUMNEAVOASTRĂ ESTE DOAR DE MEMBRU, DAR DE ASEMENEA FACEŢI PARTE DIN BORDUL SOCIETĂŢII. CARE ESTE URMĂTOAREA MIŞCARE PE CARE O VA FACE SOCIETATEA?
Dr. DP: Nu mai sunt vice-preşedinte acum, sunt doar în bordul societăţii. Ne-am retras o parte din colegii mai în vârstă şi am dat drumul la valul mai tânăr să conducă societatea. Poziţia societăţii noastre este foarte clară, s-au strâns semnături şi avem peste 50% din semnăturile necesare pentru refuzul semnării contractului cadru dacă ni se prezintă contractul cadru care există la ora actuală pe internet. Deci, refuzul de semnare de contract-cadru şi două opţiuni pentru medicii respectivi.Una să funcţioneze în sistemul privat şi a două opţiune să emigreze.
AC : VĂ MULŢUMESC PENTRU FAPTUL CĂ MI-AŢI RĂSPUNS LA ÎNTREBĂRI !
Dr. DP: Vă multumesc si eu!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: